Artikelen

Speeltuin voor chemici


Zeolieten

Jessica Vermeer | juni 2023

Kattenbakgrit, asfaltbeton en waspoeder hebben één ding gemeen – er zitten zeolieten in. Zeolieten zijn kristallen die bestaan uit silicium-, aluminium- en zuurstofatomen, gerangschikt in een viervlakkige structuur. Het zijn vaste stoffen met een intern netwerk van minuscule kanaaltjes, waardoor het beschikbare oppervlak per gram groot is. Op dat oppervlak kunnen bepaalde moleculen adsorberen en reageren. Chemici en ingenieurs kunnen zeolieten zo ontwerpen dat ze precies de reactie katalyseren die zij graag willen uitvoeren.

De eerste zeolieten kwamen uit de natuur. Natuurlijke zeolieten worden nog steeds op grote schaal gewonnen en gebruikt voor laagwaardige toepassingen zoals bouwmaterialen. De industrie gebruikt synthetische zeolieten als ionenwisselaars, katalysatoren en adsorbens. Ze zijn robuust en blijven ook bij hoge temperaturen intact. Per toepassing heb je wel verschillende zeolieten nodig.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie