Artikelen

Verwoestende cocktails vol toxinen


Gif in het dierenrijk

Michelle Wijma | november 2023

Door een wapenwedloop tussen giftige dieren en hun prooien, worden sommige dieren steeds giftiger. Een dier is venomous als het zelf toxinen produceert en die actief toedient via tanden, tentakels, een angel of stekel. De toxische eiwitten verwoesten onder meer het zenuwstelsel (neurotoxinen), hart- en vaatstelsel (hemotoxinen) en/of cellen en weefsel (cytotoxinen). Poisonous dieren dragen gif bij zich om te voorkomen dat ze worden opgegeten. In de huid van pijlgifkikkers zitten bijvoorbeeld neurotoxische alkaloïden. Die halen de kikkertjes uit hun voedsel. Als je vergiftigd bent door een dier, kun je soms een antidotum toedienen. De antistoffen in zo’n medicijn binden aan de toxinen en neutraliseren ze. Desondanks overlijden er jaarlijks meer dan 100.000 mensen aan een slangenbeet. Nieuw onderzoek moet deze problemen verminderen. Ook vinden wetenschappers steeds meer toepassingen voor diergifstoffen als medicijn.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie