Artikelen

Manusje van alles in de cel


RNA , nr 345

Jop de Vrieze | juli 2018

Het standaardverhaal over hoe onze cellen functioneren is eenvoudig: in de celkern ligt de genetische code opgeslagen in de vorm van DNA. Stukjes van dat DNA worden afgelezen en omgezet in RNA (transcriptie), dat reist naar de ribosomen, waar op basis van die code eiwitten worden gefabriceerd (translatie). Maar RNA is veel meer dan de boodschapper. Het is een veelzijdig molecuul, waarvan inmiddels meer dan dertig types bekend zijn. Ze beïnvloeden of reguleren onder meer de transcriptie of translatie, het aan en uitschakelen van genen, de verdubbeling van DNA bij celdeling en het beschermen van DNA tegen beschadigingen. De werking van het RNA zelf is ook nog te finetunen, doordat de code en de functie ervan is te wijzigen. Hierdoor kunnen cellen zich aan uiteenlopende acute omstandigheden aanpassen. Al die functies bieden kansen voor nieuwe therapieën, waarvan de eerste dicht bij de kliniek zijn.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie