Artikelen

Het 'ideale' materiaal


PFAS

Arno van 't Hoog | april 2020

Perfluor- en polyfluorverbindingen zijn uitvindingen uit de jaren dertig en hebben sindsdien een ongelooflijk brede toepassing gekregen. Hun eigenschappen bleken ze zeer geschikt te maken voor blusschuim of  waterafstotende kleding en vetafstotend papier. Er is alleen één nadeel: deze stoffen zijn zo persistent en inert dat ze eindeloos in het milieu blijven circuleren, en zelfs de waterzuivering weten te passeren. Door ontwikkeling van gevoelige analysetechnieken zie je PFAS tegenwoordig overal, ook in bloed en moedermelk. Bovendien zijn er meer en meer aanwijzingen dat PFAS medische problemen veroorzaakt, zoals nierklachten en verhoogd cholesterol. Terwijl de oudste PFAS-soorten inmiddels verboden zijn, blijf je ze tegenkomen in het milieu. Wetenschappers zoeken daarom naar slimme manieren om PFAS weg te filteren en te vernietigen. Er is zelfs hoop dat sommige bacteriën daarbij kunnen helpen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie