Artikelen

Microbioom , nr 301

Jop de Vrieze | april 2014

Miljarden wezens: Van alle organismen op aarde is 99 procent eencellig. Ze leven vrijwel overal en onder de meest extreme omstandigheden. Ook op ons lichaam, in onze mond en in ons spijsverteringsstelsel wemelt het ervan. De bonte verzameling van bacteriën, schimmels, virussen en andere micro-organismen die bijvoorbeeld een mens met zich meedraagt, heet een microbioom.

Met gentechnieken hebben wetenschappers de voor het blote oog onzichtbare bewoners van ons lichaam in kaart gebracht. Het zijn er drie keer zoveel als onze lichaamscellen. En samen hebben ze honderd keer meer genen dan wij. Daarmee beschikken ze over een gigantische chemische gereedschapskist. Ze beïnvloeden uiteenlopende processen in ons lichaam, zoals de opname van voedingsstoffen, het functioneren van ons immuunsysteem en dat van onze hersenen.

Met name bepaalde bacteriën in onze darmen worden in verband gebracht met ontstekingsziekten, darmkanker, diabetus, overgewicht, allergieën en zelfs depressies. Hoe beïnvloeden micro-organismen de chemie in ons lichaam? En wat is het gevolg van een ontwricht microbioom?

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Welke soorten micro-organismen leven er op de verschillende delen van ons lichaam en wat doen ze daar? Waardoor worden ze beïnvloed?

• De Basis: Wat gebeurt er als de balans tussen populaties verstoord raakt? Welke ziekten houden verband met onze bacteriën en hoe sterk is die link eigenlijk?

• De Diepte: Wetenschappers willen ziekten gaan behandelen door de bacteriepopulaties een duw in de goede richting te geven. Wat zijn hun opties en hoe werken die?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie