Artikelen

Gentechnologie , nr 256

Genetisch modificeren en het beïnvloeden van erfelijke eigenschappen begon ruim veertig jaar geleden, toen het voor het eerst lukte een stukje DNA van het ene organisme over te plaatsen in het DNA van een ander organisme en daar tot expressie te brengen.

Deze zogeheten recombinant-DNA techniek wordt onder meer gebruikt voor de productie van voedingsingrediënten, enzymen, veevoer, pompoenen, katoen en geneesmiddelen. In de landbouw past men genetische modificatie toe om gewassen te ontwikkelen met gewenste eigenschappen. Het is een moleculaire vorm van veredeling, waarbij het DNA zelf wordt aangepast. Bij klassieke veredelingstechnieken worden gunstige eigenschappen net zolang gekruist totdat een ras is  verkregen dat de mooiste appel of de roodste tomaat oplevert, of een koe die de meeste melk geeft.

Naast genetische modificatie – of genetische manipulatie, zoals het in kritische context vaker wordt genoemd – van organismen voor productiedoeleinden, is het gebied van de gentechnologie inmiddels sterk uitgebreid. Zo horen ook de ontwikkeling van nieuwe forensische DNA-methoden, kloontechnieken, gentherapie en knock-out dieren tot gentechnologie. Maar dit gebeurt vooralsnog in onderzoekslaboratoria; alledaagse toepassingen zijn nog toekomstmuziek.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Veertig jaar nadat wetenschappers modificatietrucs afkeken van de natuur zijn vele gentech-producten te vinden in de supermarkt en het medicijnkastje.

• De Basis: Hoe werkt gentechnologie en hoe kun je er gewassen mee veranderen en eigenschappen beïnvloeden? Hoe maak je bijvoorbeeld een aardappel met zetmeel dat niet klontert?

• De Diepte: Welke medicijnen heeft de gentech tot nu toe opgeleverd en wat valt er nog te ontdekken op dit terrein?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie