Artikelen

Fotosynthese 2.0 , nr 308

Astrid van de Graaf | december 2014

Natuur nabootsen: Zuurstof, voedsel, maar ook fossiele brandstoffen, plastic en chemicaliën; bijna alles wat mensen gebruiken, is terug te leiden naar de fotosynthese. Dat is het natuurlijke proces dat CO2 met zonne-energie omzet in suikers. Onderzoekers willen daarmee problemen oplossen in de toekomstige voedsel-, energie- en grondstofvoorziening. Sommigen werken met de allerkleinste fotosynthetiserende organismen op aarde: eencellige algen en cyanobacteriën anderen bootsen bladbladeren kunstmatig na.

Eencellige algen en cyanobacteriën vormen als het ware fabriekjes die veel stoffen duurzaam produceren; van dieselolie, ethanol en andere koolwaterstoffen tot voedsel en medicijnen.

En vanwege hun hoge productiviteit per hectare vergeleken met planten, zijn ze regelmatig bestempeld als dé landbouwgewassen van de toekomst.

Hoewel het veelbelovend klinkt, zijn er nog wel een aantal knelpunten op te lossen voordat grootschalige teelt van microalgen en cyanobacteriën voor bulkproducten economisch rendabel is. Slimme bioraffinage moet helpen om de opbrengst te verbeteren en elk molecuul te benutten.

Veel wetenschappers hebben dan ook onderzoeksprogramma’s lopen op het gebied van de fotochemische productie van koolwaterstoffen. De een mikt op slimmere kweekmethodes, de ander op efficiëntere planten, algen, en bacteriën en sommigen bootsten de fotosynthese compleet na in kunstmatige bladeren. Wellicht ligt de oplossing van veel grote uitdagingen rond het klimaat en de voedselvoorziening in ‘kunstmatige’ fotosynthese, ofwel fotosynthese 2.0.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Microalgen zijn gepromoot als het groene goud voor de biobased economie. Hoe haal je het beste uit een alg? En is er een altarnatief?

• De Basis: Hoe werkt de fotosynthese en hoe vang je licht? Waarom kunnen algen en bacteriën niet tegen te veel licht?

• De Diepte: Is de fotosynthese nog beter te benutten en efficiënter te maken door eraan te sleutelen? Of is het chemisch na te bootsen?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie