Artikelen

Essentiele vetzuren , nr 289

Arno van 't Hoog | december 2012

Omegavetzuren zijn gezond, althans zo luidt vaak de productinformatie op etiketten van levensmiddelen. En dat gezond slaat vaak op de categorie vetzuren, ofwel carbonzuren, in onverzadigde vorm.

Het idee dat die wellicht goed voor ons zijn, ontstond aanvankelijk uit de constatering
dat Eskimo’s veel vis eten en nauwelijks hart- en vaatziekten hebben. Jaren later bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat vooral bepaalde klassen van onverzadigde visolievetzuren, de zogenaamde omega-3-vetzuren, daar een belangrijke in rol spelen. Maar ook plantaardige oliën, bijvoorbeeld zonnebloemolie, bevatten essentiële vetzuren, omega-6-vetzuren in dit geval.
Omega-3- en omega-6-vetzuren vervullen in ons lichaam verschillende functies. Ze worden vooral in celmembranen opgenomen. Daar worden ze omgezet in signaalstoffen die een rol spelen bij onder andere ontstekingsreacties. Niet voor niets grijpen veel pijnstillers en ontstekingsremmers aan op
de biochemie rond deze vetzuren. Onderzoekers vermoeden daarom dat ze ook helpen tegen reumatische aandoeningen en hersenproblemen. Toch blijkt het erg lastig om dit positieve effect van extra inname van omega-3-vetzuren wetenschappelijk aan te tonen. Tot nu toe is dit wel erhaaldelijk gelukt voor hart- en vaatziekten. Vandaar het advies om een à twee keer per week vis te eten.

 

In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Hoe zijn de gezondheidseffecten van essentiële vetzuren ontdekt? En welke rol speelt visolie in de wereldwijde voedselvoorziening?
• De Basis: Welke signaalstoffen maakt ons lichaam uit essentiële vetzuren? En welke effecten hebben die allemaal?
• De Diepte: Hoe vertaalt het eten van omega-3 zich in een betere gezondheid en hoe proberen onderzoekers dat in kaart te brengen?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie