Artikelen

De kunst van het bloed zuiveren


De kunstnier , nr 347

Marga van Zundert | juli 2018

Zesduizend Nederlanders zijn afhankelijk van een kunstnier, zij dialyseren. En dat aantal groeit door vergrijzing, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Hun eigen nieren werken niet goed, afvalstoffen hopen zich op in het bloed en vergiftiging dreigt. Een donornier kan uitkomst bieden, maar is niet voor iedereen beschikbaar. Gelukkig is er dan nog de kunstnier, die al meer dan twintig miljoen mensen het leven heeft gered. Maar na 75 jaar is de kunstnier nog steeds een log en groot apparaat, terwijl patiënten dromen over een kunstnier aan hun broekriem of een implantaat. Zo ver is het nog niet, maar een draagbaar apparaat waarmee mensen thuis kunnen dialyseren is in zicht. Levenswetenschappers proberen ondertussen nieren te kweken in het laboratorium. Het prille begin hebben ze al onder de knie: vanuit een huidcel kunnen ze een mininier laten groeien.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie