Artikelen

Van afvalstof naar grondstof


CO2 , nr 353

Bastienne Wentzel | april 2019

Dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde door de enorme uitstoot van CO2, daarover is vrijwel iedereen het eens. Het is logisch dat de mens daar dan ook een oplossing voor verzorgt, zoals CO2 afvangen op de plek waar je het maakt, bij energiecentrales of in de industrie. Dit gas kun je weer opbergen in de bodem; in lege olie- of gasvelden. Op korte termijn is dat een haalbare oplossing, maar beter is om zowel minder CO2 te gaan uitstoten als het geproduceerde CO2 weer nuttig te gebruiken als grondstof. Dat kan, bijvoorbeeld door het te laten reageren met waterstof tot methaan en water, maar er moet veel energie in die reactie om haar te laten verlopen. CO2 is namelijk vrij inert. Over de hele wereld is onderzoek gaande om dat dilemma op te lossen, voornamelijk met allerlei vormen van katalyse.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie