Artikelen

Lekkernij vol chemie en vakmanschap


Chocolade, nr 370

Michelle Wijma | januari 2021

Wist je dat cacaobonen eigenlijk helemaal niet lekker zijn? Om daar chocolade van te maken, moet er heel wat gebeuren. De reis van boon naar reep start op een cacaoplantage in West-Afrika, waar de cacaoboer de bonen na het oogsten laat fermenteren onder bananenbladeren. Roosteren, alkaliseren en temperen zijn slechts enkele van de haltes die cacao vervolgens moet passeren voordat je zo’n smaakvol, glanzend, heerlijk ruikend en perfect smeltend stukje chocolade kunt opeten. Geen wonder dat het zo’n populair product is. Chocolade zou zelfs libidoverhogend werken, gelukkiger maken en goed zijn voor je bloedvaten. Maar wat klopt er eigenlijk van die verhalen? En hoe zit het met de keurmerken op een chocoladereep? In de cacao-industrie heerst grote armoede en de organisaties achter die labels proberen de omstandigheden van de boeren te verbeteren.

Download dit artikel

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.